Skapa en biosalong hemma

Finns det något mysigare än att gå på bio? Det är något speciellt med att se en ny film på en stor skärm med lukten av popcorn och läsk i rummet. Det är något man verkligen saknar nu under pandemidagarna. Något litet spännande element i vardagen.

Om man vill kan man skapa en biokänsla i sitt hem genom några få inköp som inte behöver kosta alltför mycket.

Till att börja med behöver man antingen en väldigt stor tv eller, om plånboken känns lite skral såhär i början av året, kan man införskaffa en projektor med bra ljud. Antingen skaffar man en stor, fast projektor eller en liten, bärbar. Skaffar man en bärbar får man lyxen av att kunna variera sig i form av var man väljer att sätta upp sin lilla hemmabiosalong för dagen eller kvällen.

Steg nummer två blir att införskaffa en stor skärm till sin projektor. Det finns många olika sorters skärmar. Även här kan man välja mellan fasta och bärbara. Återigen ger en bärbar skärm möjligheten att ta upp och ner skärmen och flytta runt den utan problem. Det viktiga är att duken är i ett tjockt material så att inget ljus går förlorat i projiceringen av filmen på duken och att den är ordentligt uppspänd så att inga rynkor förekommer.

Steg nummer tre är att se till att rummet man vill använda till biosalong går att mörklägga totalt, annars förlorar man lätt biokänslan. Det fixas enkelt genom att införskaffa antingen en mörkläggande gardin eller rullgardin som kan stänga ute ljuset utifrån.

Med dessa enkla knep kan man skapa sig en portabel biosalong hemma som man kan flytta mellan sängen, soffan eller en fåtölj, i olika rum och på olika platser i rummet. För att ytterligare förhöja biokänslan finns det inget som skriker bio så mycket som popcorn. Vill man förstärka känslan ännu mer kan man köpa plastbehållare som ser ut som de pappbehållare man får popcornen i på biosalonger som man sedan kan återanvända hur många gånger man vill.