Välja rätt julgran

Även om vi i Sverige brukar tycka att julen börjar för tidigt varje år så hinner vi nästan inte ens blinka förrän den är här. Med jul så tänker många på god mat, julklappar och inte minst julgranen. Den står i centrum i samtliga hem i Sverige och ökar dessutom i popularitet för varje år. På 90-talet så var det plastgranen som var populär men nu vill vi ha riktiga granar. Men hur väljer man då rätt gran?

Olika julgranar

De två vanligaste granarna i sverige är kungsgran och rödgran. Du behöver absolut inte känna dig tvungen att åka ut i skogen själv och hugga utan du kan lätt och smidigt få en julgran levererad direkt till din dörr!

Fördelen med en kungsgran är att den inte barrar och grenarna sitter väldigt tätt så den ser fyllig ut och har plats för många dekorationer. Däremot så doftar den citrus och inte gran. Doftar gran gör istället rödgran som också kallas för svensk gran eller norsk gran. Det är den absolut vanligaste granen i svenska hem, den är billig att odla och håller länge inomhus.

Men det finns så många fler att välja mellan än bara de traditionella. Om du har problem med allergier varför inte prova en tall? Vill du försäkra dig om att granen är ekologisk så kontrollera att den är certifierad.

Är man bara två som firar i familjen i år eller kanske rent av bor själv och inte vill ha något flådigt så kan man med fördel satsa på gran i kruka! Liten och smidig men ger ändå den rätta julkänslan.

Julgranstillbehör

Se till att inhandla en stadig julgransfot och julgransmatta. Dekorationerna kan variera men något de flesta vill ha är glitter och mycket belysning. Toppstjärnan är viktig och varför inte en julbock som komplement brevid granen. Var inte rädd för att dekorera personligt efter din egen smak så julen blir extra mysig.